Get Adobe Flash player

Spelregels voor de automobilist in de file

Als automobilisten zich aan de volgende spelregels houden kan dit irritatie en ongevallen voorkomen. Aandacht en ruimte voor motorrijders kunt u op de volgende wijze geven.1. Bekijk het verkeer achter u.
Motorrijders worden door automobilisten vaak over het hoofd gezien. Regelmatig uw spiegels gebruiken is een hulpmiddel om tijdig rekening te houden met achteropkomend verkeer. Dit geldt ook voor stilstaand fileverkeer waarbij de automobilist geneigd is zijn aandacht te verleggen (agenda, telefoon). Een blik naar achteren is vaak het verschil tussen onopgemerkt een ongeval krijgen of er goed vanaf komen door te ontwijken of anders te reageren.

[ad name=”Google Adsense text ads”]

2. Gebruik de rijstrook.
Motorrijders hebben doorgaans voldoende ruimte om te passeren als u over het midden van uw rijstrook rijdt. Motorrijders passeren in principe tussen de rijstroken in, vlak langs de onderbroken streep. Natuurlijk helpt het als u ze wat meer ruimte biedt door naar rechts uit te wijken als u op de rechterstrook zit, of naar links als u op linkerstrook rijdt.

3. Wisselen van rijstrook: gebruik spiegel en richtingaanwijzer.
Automobilisten die van rijstrook wisselen zonder op het achterliggende verkeer te letten, vormen voor motorrijders de meest gevaarlijke bedreiging. Kijk als automobilist altijd vóór het wisselen van rijstrook in de spiegel en denk daarbij ook aan motoren die – soms in de dode hoek van uw spiegel – tussen de achterliggende file kunnen rijden en waarschuw het achterop komend verkeer door richting aan te geven.

4. Open alleen bij noodzaak de portier.
Een file op een warme dag betekent dat automobilisten of passagiers wel eens een portier openzetten. Voor een motorrijder kan dit ernstige gevolgen hebben. Open tijdens een rit alleen het portier als het noodzakelijk is! Kijk in ieder geval altijd van tevoren of er geen achterliggers zijn die u gaan passeren. Voor verkoeling gebruikt u ramen of airconditioning.

[ad name=”Google Adsense text ads”]

Bron: KLPD

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.